Diabetes Classic 2018: Lest, best

 

Misschien zult u zich wel eens hebben afgevraagd wat het recept is voor een fantastische eerste pinksterdag, en ik zeg u: men neme de organisatorische kerngroep van de 6ediabetes Classic +de bijna vijftig(!) vrijwilligers (van inschrijvers, parkeerwachters, route-uitzetters,  -controleurs, -opruimers en  veiligheidsmensen, de boogschutters en Jongeren Op Gezond Gewicht en de mensen van de catering)  +  de talloze sponsoren + de 800 deelnemers waaronder de ‘voorop-fietsers’ Martijn Verschoor en Brian Kamstra  +een zonnig weertje en u heeft het helemaal voor elkaar: beter kan het niet.
De organisatorische kerngroep van de Diabetes Classic bestond dit jaar overigens uit 8 personen.

Om zeven uur ‘s ochtends stonden de eerste MTB-ers al hongerig klaar om hun krachten te meten op het parcours van 125 kilometer over alle denkbare wegen. De toerfietsers voor de langere afstanden volgden al snel waarna ook de fietsers van de kortere afstanden en de deelnemers van de familietocht startten. Ondanks de instructies van Piet Verschoor vertrok de eerste groep MTB-ers toch  onmiddellijk in de verkeerde richting. Gelukkig konden deze snelle jongens tot de orde geroepen worden. Hun verbaasde ‘ja, maar we vertrekken toch altijd langs die weg’, kreeg als antwoord dat elk jaar voor alle afstanden een nieuw parcours werd uitgezet. Dat werd beaamd en ook buitengewoon gewaardeerd.

Terugkijkend op de dag kon de organisatie eigenlijk niet om het gevoel heen, dat deze laatste editie van de Diabetes Classic de beste was. Natuurlijk waren er weer leermomenten en verbeterpunten voor een volgende uitvoering, maar het feit dat er dit jaar een internationaal deelnemersveld was door de deelname van een grote Belgische familie, de vele complimenten en bedankjes, en het aantal fietsers dat aankondigde ‘er volgend jaar zeker weer bij te zijn’, stemde ieder tevreden. Buiten dat was deze zonnige Pinksterdag ook kwantitatief met 800 deelnemers en financieel, met een netto opbrengst van 17.818,55 euro, een topsucces voor de organisatie. Volgende week worden in dit blad de vele sponsoren bedankt, maar ook hier is het op z’n plaats dat ieder die een bijdrage heeft gehad aan deze dag door organisatie of deelname aan de tocht dank gezegd wordt, niet alleen namens de kerngroep, maar ook namens de begunstigde doelen: het wetenschappelijk onderzoek naar Diabetes Type 1, materiële en immateriële ondersteuning van jeugdig sporttalent met diabetes, de DVN jeugdkampen en de voorlichting over een gezonde levensstijl. Smilde en de Smildegers, Drenthe en de Drenthen hebben zich weer van hun beste kant laten zien: De Diabetes Classic was een Top-activiteit!