Bloedsuiker heet officieel ‘bloedglucose’. Geen mens kan zonder glucose, want dat is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken. Glucose haalt het lichaam uit koolhydraten in de voeding.

Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen en andere soorten zetmeel. Van koolhydraten maakt het lichaam glucose; die komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Maar te veel is niet goed.

Normaal zorgt het lichaam ervoor dat er precies genoeg insuline is om de bloedsuiker te verwerken. Zo blijft de bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen. Bij diabetes is dat evenwicht weg.

Bloedsuiker meten

Of iemand echt diabetes heeft, kan alleen een bloedtest duidelijk maken. Dat gebeurt vaak met een vingerprikje. In een druppel bloed wordt gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment: het bloedglucosegehalte. Bloedsuiker heet officieel bloedglucose.

Een bloedsuikertest gebeurt soms op verschillende momenten. Wanneer u nuchter bent (dat betekent acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water), en zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd. Want dan zit er het meeste bloedsuiker in het bloed. Vaak wordt als extra check het bloed onderzocht in een laboratorium.

Een speciale bloedsuikermeter meet via een naaldje continu de bloedsuiker (continue glucosemeter). De meter kan ook een alarm geven als de bloedsuiker te laag of te hoog wordt. De sensor is erg duur maar valt sinds november 2010 wel binnen de verzekering voor mensen die dat volgens een arts echt nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die een hypo niet voelen aankomen, of zwangere vrouwen.

Eerdere uitvindingen zijn nog niet betrouwbaar, of nog in ontwikkeling. Zoals een d polshorloge, een contactlens voor (grove) meting, of meten in speeksel of adem. Er komt misschien zelfs een speciale medische tatoeage om de bloedsuiker aan af te lezen.

Helemaal handig is een implanteerbare insulinepomp zijn. Een apparaat dat onder de huid zit, automatisch de bloedsuiker meet en insuline afgeeft . Er wordt aan gewerkt, maar er zijn nog de nodige technische problemen. Want natuurlijk moet het honderd procent betrouwbaar werken! Dus we moeten er nog even op wachten, maar hij komt er zeker.

Er bestaat een manier om insuline onder hoge druk via de huid in te spuiten, zonder naald, maar dat is voor veel mensen nog steeds pijnlijk en de resultaten van de insulinewerking zijn wisselend.

Binnen een paar jaar kunnen we waarschijnlijk insuline slikken in de vorm van een capsule of tablet. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Want de maag breekt insuline meteen af voordat het iets kan doen. Wetenschappers proberen nu de insuline zo te veranderen of in te pakken dat hij de reis door de maag overleeft.

Insuline die je inademt, dus inhaleert in plaats van injecteert, wacht op goedkeuring door de Amerikaanse autoriteit FDA. De merknaam is AFREZZA. Een eerdere inhaleerbare insuline (Exubera) is in 2007 van de markt gehaald, onder andere omdat het niet onopvallend te gebruiken was. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe middel op de markt komt.

Veel wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van een kunstmatige alvleesklier. Onder meer een team in Nederland, dat in 2012 de Publieksprijs won van het Diabetes Fonds.

Insuline is onmisbaar

De alvleesklier maakt insuline, die in het bloed komt. Soms maakt het lichaam geen insuline meer, of te weinig. Bij veel mensen reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft dan in het bloed zitten en kan niet gebruikt worden als brandstof. Daardoor ben je moe, heb je dorst en moet je veel plassen. Want het lichaam wil de suiker uit het bloed op een andere manier kwijtraken.