Diabetes afremmen

Over een paar jaar kunnen we misschien diabetes afremmen als het pas net is begonnen. Daar gebeurt onderzoek naar, met stoffen die ervoor zorgen dat het afweersysteem niet alle cellen die insuline maken afbreken.

Verschillende internationale proeven lopen sinds de afgelopen paar jaar. Deels zijn die gebaseerd op ontdekkingen uit vroeger onderzoek betaald door het Diabetes Fonds. De resultaten zijn wisselend. Bij sommige mensen werd diabetes inderdaad afgeremd en zij hoeven minder insuline te spuiten omdat ze zelf nog wat insuline aanmaken. Maar bij anderen lukte dat niet, of alleen tijdelijk. Dat komt waarschijnlijk doordat diabetes bij geen enkel mens gelijk is, zo ontdekte het team van prof. Bart Roep.

Transplantatie

In de jaren tachtig werd de eerste transplantatie gedaan van eilandjes van Langerhans. Dat zijn de cellen in de alvleesklier die insuline produceren. Dat gaat makkelijker dan een complete alvleesklier transplanteren. Er zijn alleen nog zoveel nadelen dat het geen standaard behandeling is. Er zijn bijvoorbeeld te weinig donoren. Maar nog lastiger: het afweersysteem valt de nieuwe cellen aan. Dat kan alleen nog maar met zware medicijnen worden onderdrukt en die hebben levensgevaarlijke bijwerkingen.

In Nederland vinden sinds een paar jaar eilandjestransplantaties plaats. Maar slechts nog mondjesmaat, omdat het alleen bij erg zieke mensen wordt gedaan. Maar door onderzoek wordt het hopelijk over een paar jaar voor meer mensen mogelijk. Bovendien werken Nederlandse onderzoekers aan manieren om op andere manieren aan nieuwe eilandjes te komen.

Wat is al bereikt met onderzoek?

Dankzij onderzoek weten we wat er allemaal mis kan gaan in het lichaam bij diabetes. De eerste stap naar oplossingen. Een belangrijke ontdekking: goede behandeling van bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk en gezond leven halveert de kans op complicaties. Sindsdien is verder uitgezocht hoe de bloedsuiker het beste kan zijn om gevolgen te voorkomen. En wat de eerste tekenen zijn van bepaalde gevolgen, zodat ze snel kunnen worden aangepakt.

Met diabetes valt te leven, maar met de gevolgen niet. Nog steeds overlijden jaarlijks duizenden Nederlanders aan de gevolgen van diabetes. Dat moet anders! Daarom investeren we in onderzoek, met als belangrijkste vragen: hoe ontstaan de complicaties bij diabetes, bijvoorbeeld met hart, ogen en nieren? Kunnen we ze voorkomen, of eerder opsporen en afremmen?