Twee aspecten:

  1. Het onderzoek naar genezing van Diabetes Type 1 door transplantatie
  2. De kunstmatige alvleesklier: de uitvinding van het ‘sukermachientje’…

1. Kan stamcelonderzoek de kans op genezing van Diabetes Type 1 dichterbij brengen?

Samenvatting van een  verslag  van de lezing van prof. dr. Eelco de Koning (LUMC) op 11 april 2019 te  Assen tijdens een avond georganiseerd door DVN afd. Drenthe en Stichting Diabetes Type 1 en Topsport

De wetenschap is op het moment als zover dat:

  1. Transplantaties van de alvleesklier plaats vinden.
  2. Door middel van transfusie cellen van de eilandjes van Langerhans aan een donor geven kunnen worden.
  3. Van stamcellen kunnen insuline producerende cellen gemaakt worden.

‘Hoopvol’, noemt prof. dr.  Eelco de Koning de ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek. Genezing van Diabetes Type 1 wordt mogelijk.

Maar, waar men op dit moment bij een transplantatie tegen aanloopt, zijn twee dingen.


1. De afstoting.
Bij transplantatie gaat over een lichaamsvreemd orgaan (de alvleesklier) of niet lichaamseigen cellen die de patiënt ontvangt. Het afweersysteem van de ontvanger zal het donororgaan  of de donorencellen aangevallen. Om die reden zal de ontvanger lange tijd afweer-onderdrukkende medicijnen moeten gebruiken. Doordat de ontvanger in deze periode kwetsbaar is, kleven hier de nodige risico’s.

2. De schaal waarop getransplanteerd zou kunnen worden.                      Er zijn 15.000 mensen in Nederland die leiden aan Diabetes Type 1. Jaarlijks komen er 1600 bij. Daartegenover staat dat voor transplantatie jaarlijks 250 donororganen beschikbaar komen..

Wetenschappelijk onderzoek
Binnen het wetenschappelijk onderzoek richten de teams van Eelco de Koning zich op dit moment met name op de vraag op welke wijze het aantal transplantaties vergroot kan worden en hoe de risico’s die daarbij zijn verkleind kunnen worden.

Dankzij de bijdrages van het Diabetes Fonds en stichtingen zoals Stichting Diabetes Type 1 en Topsport is het mogelijk binnen het wetenschappelijk onderzoek een team van jonge out-of-the-box-denkende jonge wetenschappers in te zetten en komt de oplossing voor de genezing van Diabetes Type 1 steeds dichterbij.

Zolang de oplossing nog niet grootschalig voorhanden is, is het van belang mensen attent te maken op het belang van een goede levensstijl met veel bewegen en gezond eten.

 

Om ff over na te denken:
“goede behandeling van bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk en gezond leven halveert de kans op complicaties”

“Voor geen enkel mens met diabetes  leidt een behandeling tot eenzelfde uitkomst”

“Met diabetes valt te leven, maar met de gevolgen niet. Onderzoek is keihard nodig!”

 

1. De uitvinding van het ‘sukermachientje: de kunstmatige alvleesklier. (bron website DVN, uitzending RADAR, Volkskrant 19 april 2019: De man die z’n eigen diabetespomp ontwierp)

‘Ik krijg er mijn leven door terug’, zegt een diabetespatiënt!

Geen dokter, geen wetenschappelijk onderzoeker maar een uitvinder met diabetes werkte ‘in stilte’ aan een oplossing om te kunnen leven met diabetes zonder vast te zitten aan het telkens bewaken van de bloedwaardes door middel van vingerprikken en het injecteren van insuline. Robert Koops (1967) die op korte termijn deze vinding op de markt hoopt te brengen, gebruikt de kunstmatige alvleesklier – of het ‘sukermachientje’ zoals zijn vader het noemde- al jaren en zegt “Ik doe ‘m nooit meer af”.

De kunstmatige alvleesklier bootst een alvleesklier na. De software  is zo ingericht dat deze zichzelf instelt op jouw situatie. Ingrijpen hoeft niet meer. Het apparaat zorgt  dat je suikerspiegel goed is, of je nu slaapt, aan het werk bent of actief aan het sporten…

De kunstmatige alvleesklier kan zowel door mensen met Type 1 als met type 2 gebruikt worden, maar zal eerst op de markt komen voor kinderen met Diabetes type 1. Testen om te voldoen aan de veiligheidseisen worden nu al uitgevoerd met behulp van personen, en het proces om de kunstmatige alvleesklier vergoed te krijgen door de zorgverzekeraars is al in gang gezet. Gebruikers zijn laaiend enthousiast.