Achtergrond van de Stichting

Op zijn dertiende werd bij Martijn Verschoor Diabetes Type 1 vastgesteld.  Niet alleen Martijn moest zich hierop instellen, ook zijn ouders liepen tegen vele vragen aan. Die vragen waren er met betrekking tot het omgaan met Martijns diabetes in het dagelijks leven, maar ook – nadat Martijn een getalenteerde schaatser en wielrenner bleek te zijn-  specifiek op het terrein van sport en diabetes.  Op dit laatste gebied bleken de kosten enorm op te lopen omdat Martijn niet alle hulpmiddelen vergoed kreeg en ook omdat de fietssport grote investeringen vroeg. Op zoek naar financiële ondersteuning werd daarom met een kleine vriendengroep de Stichting Diabetes Type 1 en Topsport opgericht. Door zijn prestaties dwong Martijn snel een profcontract af en kon daardoor zijn eigen broek op te houden. In het besef dat dit laatste lang niet altijd weggelegd is voor anderen ambitieuze sporters met Diabetes Type 1, en weet hebbende van de impact van Diabetes  Type 1 op zowel de sporter als de omgeving van de sporter, besloot het bestuur de Stichting voort te zetten voor iedereen die te maken heeft en krijgt met Diabetes Type 1. Daarop werden de doelen van de Stichting geactualiseerd.

De doelen

De Stichting Diabetes Type 1 en Topsport verkrijgt door middel van sponsoring, donaties en door de organisatie van de Diabetes Classic gelden. De stichting wordt, evenals de werkgroep die de Diabetes Classic in opdracht van de Stichting organiseert, bemenst door vrijwilligers.

De opbrengst van haar inzet, besteedt de Stichting,  zonder dat er een cent aan de strijkstok blijft hangen, aan:

  • Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en een oplossing voor Diabetes Type1
  • Een eigen fonds waaruit jonge sporters gestimuleerd kunnen worden
  • Het DVN Sugarkids programma
  • Voorlichting omtrent een goede levensstijl met goede voeding en voldoende beweging

Sponsoring aanvragen

De stichting  wil jonge ambitieuze sporters en hun ouders materieel en immaterieel ondersteunen. Wil je hiervoor in aanmerking komen kun je via het aanvraagformulier een aanvraag indienen. Het bestuur van de Stichting zal de aanvraag beoordelen en contact opnemen.

Bij laatste nieuws zie je berichten over de door de stichting gesponsorde sporters.

JIJ-BENT-EEN-KEI-waardering

In 2019 heeft de Stichting de waardering met de naam JIJ-BENT-EEN-KEI ingesteld. Voor deze waardering kan ieder in aanmerking komen die zich (op bijzondere wijze) inzet voor kinderen of jongeren en sporters met Diabetes Type 1.U kunt personen waarvan u denkt dat die in aanmerking komen voor deze waardering voordragen bij het bestuur. Stuur het bestuur hiertoe via het contactformulier een voordracht met uitgebreide toelichting toe. Het bestuur beslist over een eventuele toekenning van de waardering.

Het verhaal van Martijn Verschoor (mei 2019):                                           

Met de Continue Glucose Sensor (CGM) kun je zelfs beroepsrenner worden; zonder nooit!!

Op mijn dertiende is er bij mij diabetes type 1 gediagnostiseerd. De tijd die volgde was best moeilijk. Ik verzweeg mijn diabetes eigenlijk en wilde normaal meedoen met anderen. Dat ging niet goed. Pas na een wake-up-call tijdens een voorlichting, werd ik sterk genoeg om met meer discipline te gaan leven. Ik wilde graag een sportcarrière. En op dit moment liet ik het schaatsen los en koos er voor mij volledig te richten op wielrennen.

Op mijn 18e was ik een redelijk amateurwielrenner en won ik meerdere criteriums. Ik merkte dat ik in de klassiekers kracht te kort kwam, doordat mijn suikerwaarde veelal niet in de streefwaardes zat. Vaak zat ik het merendeel van de wedstrijd te hoog; dus in een hyper.

De oorzaak lag in het feit, dat het voor mij bijna onmogelijk was om tijdens het sporten mijn suiker met vingerprikjes te managen. Ik miste een Continue Glucose Sensor (CGM) waarmee ik mijn suikerwaarde kon regelen zowel tijdens inspanning als daarbuiten.

De (destijds dure) sensoren, waren voor mijn ouders op langere termijn niet te betalen. Daarom hebben mijn ouders destijds samen met vrienden een stichting in het leven geroepen om sponsoren te werven om mijn sensoren te kunnen betalen. Die sponsoring betaalde zich uit. Mijn prestaties vlogen omhoog. Ik reed wielerklassiekers (160km plus) in de top, en won mijn eerste clubkoers en kort daarna ook mijn eerste vrije koers. Mijn prestaties openden voor mij veel deuren. Ik kreeg een contract in Amerika voor Team Type 1.

De stichting Diabetes Type 1 en Topsport werd  door mijn contract, bij een ploeg waar louter renners met Diabetes Type 1 reden, voor mij overbodig. Toch werd de stichting voortgezet. Jaarlijks zamelt de Diabetes Classic geld in voor onderzoek naar en de genezing van Diabetes Type 1. Ook ondersteunt de stichting een paar jongeren met topsportambities om bijvoorbeeld medische zaken te bekostigen of jongeren door een bijdrage in de reiskosten in staat te stellen mee te doen aan (internationale) wedstrijden.  Daarnaast doneert de stichting ook aan de DVN voor de begeleiding van jongeren met Diabetes Type 1. Ik ben trots op de organisatoren, want de Diabetes Classic is een non-profitorganisatie die dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers elk jaar tussen de 10.000 en 15.000 euro bijeenbrengt, en soms wel meer.

De Diabetes Classic vindt dit jaar plaats op 17 mei. Komt u ook in beweging en doet u mee?

Goed om te weten

Zakelijk

Voor een Financieel jaar overzicht klik  hier

Kamer van koophandel
Het inschrijfnummer van de KVK is 1026594

ANBI

Geregistreerd onder nummer 820889325